In een baai van een streng islamitisch dorp in Iran pakken een paar stoere vrouwen hun vrijheid door te gaan surfen.
“Vergeet je hijab niet”, roept Setareh richting Rana als ze hun surfplanken oppakken en richting de zee lopen. De golven zijn hoog en onvoorspelbaar. In de branding staan vier jonge mannen, hun witte gewaden wapperen in de wind. Setareh steekt haar duim en pink op, het internationale surfgebaar, als ze langsloopt. Dan legt ze haar surfplank op het water, klimt erop en gaat het gevecht aan met de zee. Haar haren zijn volledig bedekt onder een strakke, zwarte hoofddoek. Over haar wetsuit draagt ze een los shirt en boardshorts. Want Setareh surft in Iran. En ze is een van de eerste meiden die in het zuidoosten van het land de golven bedwingt.
Wie aan surfen denkt, denkt aan Australië, Bali of Frankrijk. Of misschien aan Portugal of Egypte. Maar zeker niet aan Iran. Toch is er daar, in de zuidoostelijke provincie Sistan-Baluchistan, een kleine baai waar zich sinds vijf jaar een kleine surfgemeenschap ontwikkelt. Een surfgemeenschap die is opgezet en wordt geleid door vrouwen. En dat is best uniek in de islamitische republiek. En helemaal in het arme dorp Ramin, waar de inwoners streng gelovig zijn en vrouwen zich vooral binnenhuis bewegen.
“Ik droomde er al mijn hele leven van om te surfen”, vertelt Setareh, een professioneel snowboardster uit Teheran, op het strand van Ramin. “Maar ik wist tot vier jaar geleden helemaal niet dat dat kon in Iran! Drie jaar geleden kwam ik hier voor het eerst. Toen ik voor de allereerste keer op mijn surfplank stond, voelde ik mij enorm vrij en sterk. Je bent één met de natuur en overwint de sterke oceaan, zó gaaf! Het is een soort meditatie: ik krijg er ontzettend veel energie van en het gevoel alsof ik alles aan kan. Sindsdien kom ik ieder jaar terug. Dat ik hier nu met al mijn vrienden ben, is onwerkelijk. Dat had ik vijf jaar geleden nooit verwacht.”
Negatief reisadvies
Destijds begon het Iraanse surfavontuur toen de Ierse surfkampioene Easkey Britton met haar surfplank naar Ramin vloog om daar de golven te bedwingen. Het feit dat ze naar Ramin ging, was al uniek omdat het in een provincie ligt waar zelfs in Iran een negatief reisadvies voor geldt vanwege de smokkel van drugs en wapens over de grens met Pakistan.