Articles, Society, Travel

Catwalk Teheran

De modepolitie in Iran is niet overal even streng meer. Vooral het noorden van Teheran gaat losjes om met de voorschriften, waardoor vrouwen zich vrijer voelen zich te kleden naar hun bui.

Emmi.boetiek

Het lange turquoise vest van het meisje in de hoek van de coupé waait open als de metrodeuren open- glijden en vrouwen in lange zwarte chadors uitstappen. Ze kijkt niet op of om en gaat rustig verder op haar telefoon. Onder het vest draagt ze een doorschijnende lichtgele jurk met lage hals, een turquoise shirtje voorkomt dat haar decolleté voor iedereen zichtbaar is. Al lijkt het haar weinig te deren als dat wel zo was geweest. Want ze is op weg naar Tajrish, het noorden van Teheran, de hoofdstad van Iran. Dat is de plek waar meiden zoals zij, met minuscule hoofddoekjes en blote onderarmen, het straatbeeld domineren, en waar in illegale boetiekjes de nieuwste collecties van Iraanse ontwerpers te koop zijn. Want geloof het of niet: mode is booming in Iran.

Inderdaad, de Islamitische Republiek waar streng kijkende ayatollahs de wet voorschrijven, is zo veel meer dan het eenzijdige beeld dat media jarenlang van het land schetsten. Dankzij een bevolking waarvan 70 procent onder de 35 jaar is en veel vrouwen hoogopgeleid en welvarend zijn, heeft de mode-industrie de laatste vijf jaar een revolutie doorgemaakt. Hier vinden de moderne varianten op de verplichte manteau, een overjas tot aan de knie die de vrouwelijke vormen verhult, veel aftrek onder de jonge generatie vrouwen, nu de regels rondom kleding in de publieke ruimte soepeler worden.

DSCF6006
‘Een paar jaar geleden had ik hier echt niet in rond kunnen lopen,’ vertelt Ava, een jongefashionista uit Teheran. Ze draagt een strakke spijkerbroek met scheuren op de knieën, spierwitte Adidas- sneakers, een shirtje met doodskopjes erop en een openhangend, lichtblauw vest dat net over haar heupen valt, de mouwen opgestroopt. Over haar lange zwarte haar hangt losjes een diepblauwe sjaal. Aan de de voor- en achterkant steekt het haar er ruimschoots onderuit. Haar ogen zijn perfect omlijnd met oogpotlood, de lippen gestift. ‘Sinds het aantreden van president Hassan Rohani, drie jaar geleden, zijn de kledingvoorschriften minder streng en worden er minder vrouwen gearresteerd voor bad hijab. Hierdoor zijn we vrijer om onze eigen stijl te ontwikkelen en ons te uiten via kleding. We kunnen laten zien wie we zijn.’ Lees verder op Blendle.

Gepubliceerd in het oktober nummer van Opzij, 2017. Tekst en beeld door mij.